Маршрути

Веломаршрут

подходящ и за посещения и с автомобилен транспорт. Маршрутът включва 3 обекта – атракции от местно значение:

  1. Чешма Вежница – на входа на гр. Тетевен - реставрация къта с чешмата и създаване на кът за отдих срещу нея с площадка за временен престой на коли;
  2. Архитектурен ансамбъл – символ на гр.Тетевен - реставрация на къта с водната каскада, реновация на чешмата и създаване на кът за отдих на туристите;
  3. Паметник – мемориал - в с. Рибарица - създаване на тристепенен кът за отдих към Паметника-мемориал в с. Рибарица, добавя се още един допълнителен подход за достъп на хора с увреждания.

„По стъпките на войводата” - Бюст–паметник на Георги Бенковски – м. Костина.

Изходният пункт е бюст-паметника на Георги Бенковски в с. Рибарица, на разклона за местността Костина – направен като крайпътен указателен знак през 80-те години. Акцентира вниманието и указва пътя към лобното място на Бенковски в местността Костина. Най-голямата забележителност в местността е паметника на Георги Бенковски. Интерес представлява и каменен мост над река Костина, осигуряващ достъп до другия бряг, на който е разположен паметника, а в основите на моста е разположена другата забележителност „Кървавото кладенче”, част от ансамбъла на лобното място на Бенковски.


Пътека на здравето

- Изходният пункт на пътеката е информационно табло за туристите, срещу входа на хотелски комплекс “Здравец” – гр. Тетевен, преминава се през историческа местност Рътта; продължава покрай Паметник, свързан с опожаряването на града от кърджалиите, през 1801 г. и възобновяването на Тетевен, и отвежда до предлагащия възможности за приключенски туризъм парк „Адреналин”. По цялото протежение на пътеката се разкрива прекрасна панорамна гледка към град Тетевен.
Пешеходната пътека да е с обща дължина 300 метра, по протежението на която са обособени две зони за пикник с дървени маси, пейки и беседка.
Пътеката се намира в очертанията на град Тетевен, в близост до основните хотелски комплекси и атракциони.


Екомаршрут  “Природата – Дом и за нашите деца”

включва 2 екопътеки:

  1. Екопътека „Орнитологичен маршрут „Горска улица” – защитена местност „Черния рът”- с. Рибарица. Маршрутът преминава от местността Зеленашкото, през местностите Габров рът, Дебели дял, Черния рът и Рачовото.
  2. Екопътека - Село Гложене – Гложенски манастир – пещерата Моровица.