Забележителности в района на Тетевен и с. Рибарица

В района на с. Рибарица и около Тетевен определено има какво да се разгледа. Забележителностите в района включват манастири, църкви, архитектурни и исторически паметници, както и природни забележителности. 


Манастирска църква „Св. Пророк Илия”

Църквата е паметник на културата от национално значение. Строителството на обекта може да се отнесе към ХІІ-ХІІІ век. Открояват се два етапа на дострояване на обекта, след първоначалното построяване. Етапите могат да бъдат отнесени към началото на ХІХ век и няколко десетилетия по-късно, като  за последният  може да се каже, че има своя писмен белег – 19 юли на лето 1869. И така, от триконхален – в  началото на неговото съграждане, обектът се превръща в петконхален. Вероятно съхранил в каменната си обител спомен от стъпките на Софроний Врачански при двукратното посещение на Тетевен. И уникален, при това. В какво се състои неговата уникалност. Неговата уникалност се състои във факта, че разваленият контракт по неговото последно изписване, дава възможност да се видят отделните етапи на стенописване – факт, който не може да се срещне не само в България, на Балканите, че дори и в Европа. От манастирските обекти оцелява и т.нар. „магерница”. Изчезналите във времето обеми на Манастирския комплекс чакат своето възстановяване, съгласно съществуващия идеен проект.   

Йорговата къща

Къщата е архитектурен паметник на културата от национално значение, строена през ХVІІІ век. Един от обектите, наред с Манастирската църква „Свети Илия” съхранили своята цялостност,след опожаряването на селището от кърджалиите  през 1801 година. Обектът е съхранил дърворезбените тавани, мусандрите и всичко, характерно за тетевенската архитектура;

Бобевска къща

Къщата е образец на тетевенската архитектура – паметник на културата от национално значение. Обектът има точна датировка, отбелязана на един от диреците – годината 1852. Тук се среща функционалност и изящество - /мусандрите/ - /вградените гардероби/, дърворезбата, кьошковете – кътовете за отдих и пр. Къщата е собственост на наследниците на голямата фамилия Бобевски. Тази фамилия има своите личности в лицето на х. Никола х. Стоянов Бобевски – заместник- председател на Дружество по набиране на доброволци за Руско- турската война от 1877 година в Слатина /Румъния/, Иван Хаджиниколов Бобевски – опълченец, заместник-кмет на София и Заместник-председател на Опълченското поборническо дружество, както и издател /редактор/ на неговото издание - в„Юнак”, Любомир Бобевски – поет, осъден като морален подбудител след Първата световна война, автор на маршовете „О, Добруджански край!” и „Съюзници-разбойници”, ръководителят на Хор „Гусла” – Валентин Бобевски и др.

Къща-музей „Васил Левски”

Къщата-музей с. Голям Извор – паметник на културата от национално значение. Подредена експозиция на Първия окръжен център в Българско. Експозицията е уредена през 1972 години, като част от честванията, посветени на 100-годишнината от основания от Васил Левски Първи окръжен център в Българско. В близост до къщата- музей, по повод 170-годишнината от рождението на Апостола,  през 2007 година беше открит възпоменателен знак, посветен на паметта на Голямоизворските заточеници в Диар Бекир след обира на турската хазна при Арабаконак.

Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец”

Манастирът е паметник на културата от национално значение. Уникален обект на уникално място, прегърнал и материализирал легенда и истина в средата на ХІІІ век от Киевския княз Георги Глож, който с позволението на българския цар Иван Асен ІІ, се заселва в земите около днешното село Гложене. Манастирът се състои от цярква и двуетажни жилищни сгради, които образуват затворен отвсякъде двор, което му придава вид на своеобразен замък. От времето на изграждането на манастира днес е останал само тунелът „Просечник”, изсечен в скалата, през която единствено може да се достигне до терасата.  Манастирът е приютявал Левски, Митрополит Климент /Васил Друмев/ и др.

Църква „Св. Всех Святих”

Църквата е паметник на културата. Началото на нейното построяване може да се отнесе към 1830-34 година, а нейното освещаване се извършва през 1846 година. Построена е върху подпорната стена на мястото на стара църква, съществувала до опожаряването на Тетевен. Църквата се характеризира със своята монументалност, за разлика на други църква от това време, които са вкопани в терена. Иконите са дело на различни майстори, в т. ч. и на Станислав Доспевски. Новият дърборезбен иконостас е дело на резбаря Петър Кънчев и е изработен през 30-те години на миналия век. Църковните куполи са издигнати през 1895 година от инж. Трифонов. Тогава се премахнати и вътрешните заграждения, отделящи мъжкото от женското отделения. Църковните камбани са отлети в Москва през 1875 година. Тези камбани огласяват радостта на Освобождението на 1-ви ноември и една от тях не издържа радостта и получава своята пукнатина. Това е църквата, в която и Апостолът на свободата Васил Левски изпълнява своето „Достойно есть!” през 1870 година. Иконостасът на църквата „Успение Богородично” – паметник на културата от национално значение, пренесен в параклиса на Църквата „Св. Всех Святих” след събарянето на първата. Ценен паметник, наред със съхранените икони, дело на различни майстори, в т. ч. и тетевенски такива, предшественици или следовници на Кръстьо Зограф от Тетевен.

Параклис „Покров Богородичен”

Параклисът се намира на връх Острич. Изграден от Асен Свиленов Урманов и осветен през 2007 година. Тук любителите на пейзажната фотография ще открият уникални гледки.

Исторически музей – Тетевен

Сградата, в която се помещава музеят, е построена за периода 1928-1932 година от Благотворителния комитет „Бенковски” по проект на арх. Иван Васильов и арх. Димитър Цолов.  Проектът е изработен още през 1926 година. От този период датират и призивите за събиране на средства за построяването на Дом- паметник. Призивите са от различни райони на страната, където се намират компактни маси тетевенци. Подобен пизив е отпечатан и в „Народен глас”, печатан в Америка на български език, с призив към българите в Америка. Основният камък е положен през септември 1928 година и за период от четири години Дом- паметникът е завършен. Последната еспозиция датира от 1974 година, като обхваща отделите археология, етнография и национално-освободителни борби;

Музейна сбирка „Просветилище наше”

Сбирката може да бъде разгледана в района на Църква „Св. Всех Святих”;

Художествена галерия „Тетевен”

Галерията е съхранила творби на художниците Васил Гачев, Събо Димитров, Маргарит Цанев, Калин Димитров /Рембранд/, Ценна Събова и Михаил Димитров. За начало на Художествената галерия „Тетевен” може да се счита годината 1985 година и подредената експозиция с дарените и откупени от страна на Общината творби от страна на скулптора- тетевенец  Васил Гачев. Дарения по- късно галерията получи и от страна на наследниците на Калин Димитров /Рембранд/. Нов облик Галерията придоби и се превърна  в своего рода хранителница на личностите на Тетевен с направената от страна на художника Събо Димитров експозиция „Тетевенци”. Тази експозиция от близо 50 платна, близките подариха на Галерията.

Интерес представлява и Килийното училище в Голям извор - като част от Музейната сбирка на селището, съхранила етапите на образователното дело в Голям Извор и част от историята на селището. Намира се в двора на църквата.

През 2008 година се сложи началото на археологически проучвания на връх Трескавец, където в продължение на около две седмици се извърши теренна работа върху около 250 кв.м. В резултат на извършените проучвания се разкри застрояване върху около 150 кв.м. и оформени стени на пет жилищни помещения. По мнение на специалисти теренните проучвания трябва да продължат, с което да се сложи край на близо вековния застой в това отношение. Проучванията по безспорен начин ще потвърдят становищата за съществуването на т.нар. „римски пътища”, укрепителни съоръжения и поселища от най-дълбока древност.

Паметникът на Георги Бенковски в м. Костина, с. Рибарица

Георги Бенковски е убит на 25 май 1876 година. Паметникът е дело на благотворителния комитет „Бенковски”, сложил своето начало на 28 август 1905 година. От разгърнатата всенародна акция и събраните средства се ражда и паметникът на лобното място. Строителството на паметника започва в началото на 1908 година /договор от 28 януари 1908 година/  и е  тържествено осветен на 12 май /25 май н.ст./ 1908 година.”За да изразим за вечни времена във видима форма чувството си на почит и признателност, за да засвидетелстваме завинаги дълбоката си благодарност от името на българския народ, Комитетът вече постави паметник в Костина, над окървавения бряг, гдето угасна буйния свеж живот на скъпия за сърцето ни вожд”, е записано в програмата по откриването на паметника. Ежегодно се отбелязва гибелта на водача на Априлското въстание с провеждането на възпоменателен митинг и възпроизвеждане последните мигове от живота на Войводата.

Паметник на Сава Младенов

Сава Младенов е куриер на Левски /за Ботев, четник /един от единадесетте ботеви четници – тетевенци/. Убит в м. Козница на 21 юни 1876 година. Паметникът е изграден от Благотворителния комитет „Бенковски” и тържествено осветен през 1926 година. През 1981 година по инициатива на българските студенти, учещи в Москва, паметникът е реконструиран. Ежегодно на лобното място се провежда възпоменателен митинг и се  възпроизвеждат последните мигове от живота на героя. Последните години инициативата за провеждането на тази проява е подета от възпитаниците на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване, която от 1942 година носи името на Сава Младенов.


Църкви и манастири в община Тетевен

 • с. Бабинци – параклис „Покров Богородичен”  на вр. Острич – 2007 г.
 • с. Български Извор - "Св. св. Кирил и Методий" - 1895 г.
 • с. Гложене - "Св. Вмчк Димитър" - 1919 г.
 • с. Голям Извор - "Възнесение Господне" - 1909 г.
 • с. Дивчовото – новооткрит църковен храм „Св. вмчк Георги Победоносец” – 2011 г.
 • гр.Тетевен, кв. “Полатен" - “Св. Йоан Рилски Чудотворец" - 2007 г.
 • с. Рибарица – църковен храм "Св. Пантелеймон" – 2011 г.
 • гр. Тетевен - "Всех святих" - 1846 г.
 • гр. Тетевен - м-р “Св.прор.Илия" – 13-14-ти век
 • с. Черни Вит - "Успение Богородично" - 1934 г.
 • гр. Ябланица - "Света Троица" – 1940 г. - прот. Павлин
 • Скален параклис „Св. Троица” – 2005 г. – на 5 мин. пеша от х. „Ехо” – 1 700 м.н.в.
 • Скален параклис „Св. Петър и Павел” – 2010 г. – на около 1,5 км. от х. „Васильово” – 1 300 м.н.в.